Skip to Main Content

Business Ethics & Moral Judgment (NL/ENG): Morele Oordeelsvorming

Inleiding

De bedrijfsethiek houdt zich ook bezig met de manier waarop mensen ethische besluiten nemen of, anders gezegd, met morele oordeelsvorming. Een moreel oordeel is een specifiek type oordeel. Mensen nemen honderden besluiten per dag. We nemen simpele besluiten (bijvoorbeeld: neem ik vandaag appeltaart of kersentaart?) maar we nemen ook meer complexe besluiten die ons dwingen tijd te nemen en goed na te denken. Een zo’n besluit is het morele oordeel, of een besluit over hoe je op de juiste manier kunt handelen in een bepaalde situatie (bijvoorbeeld: behoor ik mijn docent eerlijk te vertellen dat een van mijn medestudenten, waarmee ik ook bevriend ben, te weinig doet bij een groepsopdracht?).

Een moreel oordeel is anders dan een juridisch of een economisch oordeel. Bij juridische oordelen besluit je of iets behoort te doen op basis van bestaande wetten. Bij economische oordelen besluit je of iets behoort te doen op basis van economische overwegingen (bijvoorbeeld: draagt dit bij aan de winst van ons bedrijf?). Bij morele oordelen denk je na of een handeling juist is op basis van morele redenen. De best bekende voorbeelden van morele redenen zijn principes  zoals ‘niet liegen’, de gevolgen van ons handelen, en deugden  zoals moed en eerlijkheid (Van der Deijl, 2022).
Morele oordelen zijn erg complex maar het goede nieuws is dat mensen kunnen leren om betere beoordelaars te worden. In deze guide tref je artikelen over morele oordeelsvorming, over hoe je kunt leren betere oordelen te vellen, en ook een MOOC specifiek over dit thema.

Boeken Morele Oordeelsvorming

Artikelen Morele Oordeelsvorming

This libguide was created by Saxion Library