Skip to Main Content

Auteursrecht in het hoger onderwijs

Auteursrecht, als docent krijg je er sneller mee te maken dan je denkt. Deze library guide geeft je een handvat.

Wat zijn Open Educational Resources?

Naast auteursrechtelijk beschermd werk is er ook veel materiaal beschikbaar met een open content licentie, zoals Creative Commons.

Deze zogeheten Open Educational Resources (OER) zijn (digitale) onderwijsmaterialen die je vrij kunt gebruiken. Hergebruik door anderen is ook toegestaan. Dit zorgt ervoor dat het materiaal gemakkelijk is aan te passen aan je eigen behoefte. Het materiaal mag ook gedeeld worden buiten het klaslokaal. Onder OER-materiaal valt lesmateriaal, maar ook volledige vakken, modules, lesboeken, toetsen, software en andere instrumenten, materialen of technieken die toegang tot kennis mogelijk maken.

Bij OER materialen word je niet beperkt door de standaard regelgeving over auteursrecht of door de -ruimere- afspraken in de Easy Accessregeling. De licenties geven aan wat je precies mag met het materiaal.

Library guide 'Open Educational Resources (OER)'

In de library guide Open Educational Resources (OER) staat meer informatie over dit onderwerp. Ter inspiratie is in deze library guide ook een selectie van open leermaterialen opgenomen die ingezet kunnen worden in het onderwijs.

This libguide was created by Saxion Library