Skip to Main Content

atlas.ti (Beknopt): Inleiding

atlas.ti is closed source software waarmee je verzamelingen ongestructureerde data (tekst, afbeeldingen, audio, video en geografische kaarten) kan doorzoeken, annoteren en analyseren middels krachtige query-mogelijkheden en een verscheidenheid aan visuali

ATLAS.ti is ...

software voor zogenaamde kwalitatieve analyse: verzamelingen ongestructureerde data (tekst, afbeeldingen, audio, video en geografische kaarten) kun je er mee coderen/taggen, geavanceerd doorzoeken en visualiseren in o.a. co-occurence matrices, woordenwolken en netwerkdiagrammen. Door ergens commentaar 'aan te hangen' geef je aanwijzingen aan jezelf en mede-onderzoekers, en in memo's bouw je de ingrediënten op voor je onderzoeksverslag.

Naast handmatige invoer (ook op mobiele devices), kan je ook importeren wat je vanuit andere QDA-tools of literatuur referentie manager Zotero (export elements, RIS, include annotations) exporteert of in Excel voorbereidt. Tevens kan "AI coding" helpen, maar blijf opletten of het wel aan je inhoudelijke wensen en alle voorwaarden voor het gebruik van AI (versimpeld: input/output/delen/kwaliteit/bronvermelding/etc volgens de regels?) voldoet.

 

Leren / Hulp

  • De mogelijkheden van ATLAS.ti worden op atlasti.com onder "Learn" prima uitgelegd in zowel tekst, afbeeldingen en video en die site is ook goed geïndexeerd door Google, dus specifiek doorzoekbaar op jouw specifieke termen.
  • Vanuit de tool zelf wordt o.a. ook naar die on-line hulp gelinkt.
  • Wil je een gedegen uitleg over niet alleen de tool, maar ook kwalitatieve analyse in het algemeen en de verschillende strategieën voor samenwerking verwijs ik je naar het boek van Susanne Friese, in de collectie van Saxion Bibliotheek.
  • Bij de bibliotheek (libraryservices@saxion.nl) kun je ook een afspraak maken voor hulp met de tool, al gebruiken ze het daar lang niet zo routine-matig als menig onderzoeker.

Verwarrende termen

  • Velen zijn gewend het woord "taggen" te gebruiken voor hetgeen atlas.ti "code(ren)" noemt, terwijl dat laatste voor softwareprogrammeurs weer iets heel anders betekent (al zijn er ook mensen die dát nou juist weer syntax noemen).
  • Zelfs in materiaal van ATLAS.ti zelf wordt een enkele keer niet "quotation", maar "quote" gezegd, wat wel heel erg klinkt als "code".
  • Ook al is "data" niet de gebruikelijke term die menig kwalitatief onderzoeker gebruikt voor de interviews/content/gegevens/etc in atlasti projecten, valt het wel degelijk onder de voorwaarden die worden gesteld voor onderzoeksdata.

Data-VERLIES en -uitwisseling

Qua bestanden werkt ATLAS.ti net even anders dan de meeste programma's, daarom zou het zeer verstandig zijn het tabblad Bestandsbeheer ook te lezen.

 

Download

Ga naar servicedesk.saxion.nl, klik op "Applicaties" en lees de paar zinnen uitleg bovenaan ...

This libguide was created by Saxion Library