Skip to Main Content

Flourishing Destinations: Welkom

beyond sustainability towards regenerative

Welkom bij jouw LibraryGuide voor Flourishing Destinations 

Toeristische bestemmingen staan voor grote uitdagingen. Ze worden geconfronteerd met wereldvraagstukken over bijvoorbeeld klimaatverandering, migratie en verlies aan biodiversiteit als ook met specifieke problemen zoals overtoerisme. Duurzaamheid, ofwel het beperken van negatieve impact is onvoldoende om al het moois waardoor toerisme ooit ontstond te laten bestaan. Het moet anders en dat vraagt om een nieuwe mindset en om een volledig ander systeem, om transformatie in plaats van verandering.

In deze guide vind je verwijzingen naar wetenschappelijke artikelen en vakliteratuur. En er staan ook filmpjes van belangrijke voorvechters van het nieuwe denken waaronder Anna Pollock en Dianne Dredge

Anna Pollock van Conscious Travel UK zei in 2024 op de Regenerative Tourism by Design Summit:

"To regenerate is to renew, restore and create the conditions consistent for all life to thrive.
Regeneration is a new way of seeing, being and doing." 

Besef dat de verandering een proces is en daarom is er voortdurend voortschrijdend inzicht en dus zullen we nieuwe zaken toevoegen en wellicht ook artikelen weer verwijderen.

Veel (om-)(denk-)plezier!

Ellen Schulten

Mocht je een gebroken link of een ander probleem tegen komen in deze guide, meld dit dan aan Doro Heine, informatiespecialist Saxion Bibliotheek!
Alvast bedankt voor je hulp.

Themadocent Regenerative Destinations

 

 "I wonder when people will realise
that caring for the environment and regenerating ecosystems
are not cute hippie things, but the only way for us
to survive on this planet."

In het najaar van 2023 waren er overstromingen op diverse plaatsen in de Dominicaanse Republiek ook in de buurt van Punta Cana. De plek waar ik als jonge inkoper Caribbean voor Arke Reizen eind jaren 80 met eigen ogen zag hoe buldozers mangroves vernietigden en met zand bedekten, hoe enorme kreeften in paniek niet wisten waar te gaan. Zandstranden en palmbomen waren het resultaat. Te paard door de tropische vegetatie, oog in oog met arme Haïtiaanse arbeiders onder zware omstandigheden. Het bos verdween, de luxe hotels gingen open. Contracten werden gesloten, geld getransfereerd naar Spanje, toeristen genoten, touroperator tevreden en bij mij het onbehagen geboren. Die brug naar Cayo Coco Cuba; waarom was het water zo zout, de flamingo’s ineens verdwenen? De brede asfaltweg met die prachtige o zo dode zwarte panter op wat drie jaar eerder nog een zandweggetje was van Cancun naar Playa del Carmen. De diepdonkerblauwe dark holes in het kristalwater van de Bahamas leeggezogen door de waterbehoefte van de alsmaar toenemende aantallen toeristen en nieuwe bewoners van die fraaie (outer) islands. De voorbeelden zijn oneindig.
In het middenstandsgezin waarin ik opgroeide ging het om zaken doen en geld verdienen. Passie voor de natuur in het bijzonder en welzijn in het algemeen was er ook, maar weggelegd voor het weekend. Pas in de laatste jaren kwam het besef dat de scheiding er niet hoeft te zijn, of sterker, er niet moet zijn.
En zo komen de kansen om te restaureren wat toerisme vernielde en om het mooie vak om te buigen naar een middel waar iedereen beter van wordt. Nu weten we dat mangroves ‘ecosysteem’ services zijn die ook dienen voor ons mensen. Ze zijn de kraamkamer van jonge fauna, ze absorberen CO2, ze zijn waterreservoirs en een buffer tegen overstromingen.
Als we in de jaren 80 niet de bezoeker de bestemming hadden laten veranderen, waren er in 2023 geen overstromingen geweest. Het kan anders, het moet anders. Laten we het samen doen!

 

It's time to change

This libguide was created by Saxion Library