1. Onderzoeksvraag ► | 2. Zoeken en vinden ► | 3. Beoordelen en selecteren ► | 4. Verwerken en evalueren ►
Met een bronvermelding geef je aan van welke bestaande bronnen je gebruik hebt gemaakt: boeken, tijdschriften, krantenartikelen, websites, audiovisueel materiaal of andere informatiedragers.
De beschrijving van de bron is opgebouwd uit aan aantal vaste elementen.
De beschrijvingen van bronnen vormen de bronnenlijst (literatuurlijst, referentielijst, bibliografie).
Een bronverwijzing is een korte verwijzing in de tekst, die refereert naar een volledige beschrijving in de bronnenlijst.
Een standaard verwijzing in de tekst is voor alle soorten bronnen gelijk en bestaat uit auteur (wie), jaartal (wanneer) en eventuele paginanummer(s).
Meer informatie over bronvermelding en bronverwijzing in het boekje De APA-richtlijnen uitgelegd of de LibraryGuide APA-richtlijnen.
Alle publicaties die je gebruikt moet je aan het eind van je artikel of verslag vermelden in een lijst: de bronnenlijst (ook wel: literatuurlijst, referentielijst of bibliografie). De bronnenlijst is een complete lijst van gebruikte publicaties. Bij de citaten en parafrases in je tekst verwijs je naar de bronnenlijst. Zie ook: Citeren en Parafraseren.
In deze lijst sorteer je alle gebruikte referenties op achternaam van de auteur of corporatie.
Let op: publicaties die je niet gebruikt hebt, mogen niet in je bronnenlijst worden opgenomen.
Met een referentiemanager kun je een bronnenlijst maken om op te nemen in je verslag.
Saxion Bibliotheek gaat de referentiemanager Zotero ondersteunen. Daarvoor zal dan een LibraryGuide gemaakt.Het huidige programma EndNote Basic wordt door Saxion Bibliotheek uitgefaseerd.
Met behulp van de bronnenlijst kan een lezer van je verslag in één oogopslag zien welke publicaties je gebruikt hebt. De lezer kan met behulp van de bronnenlijst controleren wat je zelf bedacht hebt en wat je bij een andere schrijver geleend hebt. Zie ook: Plagiaat.
Met een literatuurlijst kun je de lezer ook wijzen op andere publicaties over hetzelfde onderwerp.
Het omgekeerde geldt natuurlijk ook. Als je zelf informatie zoekt over een onderwerp, is het altijd handig om de literatuurlijst van een boek of artikel door te nemen. Zie: Zoeken en vinden.
Een literatuurlijst kan op verschillende manieren worden vormgegeven. Hiervoor zijn verschillende stijlen. De meeste opleidingen van Saxion verlangen een bronvermelding volgens de APA-regels. Veruit de meeste hogescholen gebruiken hiervoor de handleiding: De APA-richtlijnen uitgelegd, 3e herziene editie (APA7)
Opmaak bronnenlijst zie: afbeelding.