Informatiebronnen die je nodig hebt voor je studie en onderzoek kan je vinden in de catalogus van Saxion Bibliotheek. De collectie bestaat o.a. uit boeken, e-books, tijdschriften en databanken.
Voor het lenen van boeken bij Saxion Bibliotheek heb je geen pasje nodig. De meeste fysieke boeken kan je lenen voor drie weken. Wil je een boek lenen van een andere locatie? Geen probleem. Met interne post wordt het verstuurd naar de locatie van jouw voorkeur.
Studenten hebben een barcode toegestuurd gekregen als bewijs van inschrijving bij Saxion. Deze barcode kan tevens gebruikt worden als bibliotheekpas. Ben je medewerker? Dan gebruik je jouw Saxion medewerkerscode of achternaam.
Fysieke tijdschriften kan je lezen in de bibliotheek. Vind je hierin een artikel wat voor jou interessant is, dan kan je hiervan gratis een scan maken of tegen betaling een fotokopie.
De digitale bibliotheek is 24/7 open. Het maakt niet uit op je hier in Nederland op je kamer zit te studeren of voor je stage in het buitenland zit. Voor het gebruik van e-books en databanken moet je je Saxion account gebruiken.
Als je op zoek gaat naar artikelen, is het handig om de browserextensie Lean Library te installeren. Na het installeren van Lean Library wordt er een klein icoontje in je browser geplaatst.
Op de campus ben je automatisch verbonden met het netwerk van Saxion. Buiten de campus zal Lean Library de verbinding met het netwerk ondersteunen. Deze tool zorgt ervoor dat je overal toegang hebt tot digitale bronnen met een licentie van Saxion Bibliotheek. Of je nu in het buitenland bent, om de hoek in een café zit of gewoon thuis bent, geen zorgen! Wanneer je een artikel op internet vindt, krijg je een pop-up te zien. je kunt nu doorklikken en de full-text van het artikel gaan lezen als het artikel binnen de licentie van Saxion Bibliotheek valt. Of Lean Library zoekt naar een open access versie van het artikel als deze beschikbaar is.
Je kunt meer lezen over Lean Library op Thuistoegang databanken via Lean Library, waar je ook de browserextensie kunt downloaden.
Aarzel niet om Lean Library te downloaden, het is gratis omdat je een Saxion student bent.
Mag je alles zomaar overnemen en verwerken in je opdracht of onderzoek?
NEE! Of het nu gaat om tekst of afbeeldingen, video- of geluidsfragmenten, je moet altijd vermelden welke bron je hebt gebruikt bij je onderzoek. Ook als je iets gebruik wat als open access/source is gepubliceerd. Je onderzoek moet in feite opnieuw gedaan kunnen worden door iemand anders (met de bronnen die je geciteerd hebt).
Let op: Platformen die e-books aanbieden, bieden soms de service aan hoe je een e-book moet citeren. Vaak zijn dit automatiisch gegenereerde citaties. Check altijd of de citatie overeenkomt met de referentiestijl en versie die Saxion gebruikt.
Voorkom plagiaat door aan correcte bronvermelding te doen.
Er zijn verschillende referentiestijlen om aan te geven welke bronnen je hebt gebruikt. Bij Saxion is de APA-stijl, versie 7 de meest gebruikte. Vraag voor de zekerheid na welke referentiestijl er bij jouw opleiding gebruikt wordt.
De informatiespecialisten van Saxion Bibliotheek raden het af om de optie ‘Citaat invoegen’ in Word te gebruiken. De output van deze tool in Word is APA versie 6.
Het bovenstaande geldt ook voor het laten maken van referenties via ChatGPT. Houd in het achterhoofd, dat ChatGPT niet zoekt op het Internet, maar wordt 'getraind' met teksten uit diverse bronnen. Welke bronnen dit zijn wordt niet weergegeven en bronnen zijn niet altijd up to date.
Voorkom plagiaat door aan correcte bronvermelding te doen.
Zotero is een gratis open source tool dat je helpt bij het verzamelen, bewaren, delen en gebruiken van referenties die je gevonden hebt.
In de library guides:
kan je lezen hoe je Zotero installeert en wat de mogelijkheden zijn.
Wil je de kwaliteit verbeteren van je opdracht, essay, scriptie of onderzoek?
Scriptie Support kan je hierbij helpen. Dit is een service van Saxion Bibliotheek waar je als student of docent gebruik van kunt maken.
Je kan daar met vragen terecht over o.a.
* Hoe je bruikbare en betrouwbare informatie kunt vinden voor je studie of onderzoek.
* Hoe je een zoekstrategie kan opzetten.
* Hoe een goede literatuurlijst er volgens APA eruit moet zien?
Interesse? Maak dan een afspraak met Scriptie Support.
Heb je nog vragen? Stel ze
* aan de Informatiebalie
* in de chat
* via het contactformulier
* via een mail aan Library Services